Balti tuul
Balti bioenergia
6.4 MW

Nelja Energia omandas Leedus 40MW Ciuteliai tuulepargi arenduse17.08.2010

Nelja Energia pikaajalised investorid Eesti investeerimisfond Freenergy AS ja Skandinaavia energeetika ettevõte Vardar Eurus AS omandasid täna Leedu Ciuteliai 40MW tuulepargi ettevõtte Naujoji Energija UAB aktsiad.

17. augustil 2010 allkirjastatud ostu-müügi tehingu kohaselt omandasid Freenergy AS ja Vardar Eurus AS mõlemad 50% Naujoji Energija UAB aktsiatest ja 40MW võimsusega Ciuteliai tuulepargi projektist. Lääne-Leedusse planeeritud tuulepargi ehitus algab 2011. aastal ning park peaks tööd alustama sama aasta lõpus. Tuulepargi koguinvesteering on 60 miljonit eurot.

„Freenergy ja Vardar Eurus on tänaseks taastuvenergiasse investeerinud Baltikumis ligi 200 miljonit eurot ehk üle kolme miljardi krooni. Kõnesoleva tehinguga astutakse samm turuosa suurendamisele Leedus,“ ütles Nelja Energia juhatuse liige Kalle Kiigske.

Vardar Eurus kuulub 90% ulatuses Norra energiakontsernile Vardar AS ja 10% ulatuses põhjamaade keskkonna investeeringute fondile NEFCO. Eestis registreeritud investeerimisfondi Freenergy suurim omanik on 33%-se osalusega Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD).

Kõiki Vardar Eurus ja Freenergy AS-le kuuluvaid tuuleparke opereerib ning projekte arendab Nelja Energia OÜ. Hetkel on Eestis valmis kaheksa tuuleparki koguvõimsusega 90,5 MW ning Leedus üks – 14MW võimsusega Sudenai tuulepark. Lisaks on Nelja Energial kogu Baltikumis arendamisel maismaa tuuleparke ligikaudu 300MW ja meretuuleparke 700MW ulatuses.